stighudar

Stighudar – skillnaden mellan vinst och förlust

Att gå på topptur kräver sin utrustning, och en av den viktigaste utrustningen som det ofta slarvas lite med är stighudar. Det finns många olika sorters stighudar som fungerar bäst i olika sammanhang. Vad för slags stighudar du ska satsa på beror på olika saker. Utan stighudar kommer du dock att få stora problem under toppturen. Detsamma gäller om du har dåliga stighudar på skidorna. Var noggrann med detta, annars riskerar du att förstöra hela toppturen eftersom det hela tiden känns som om någonting motarbetar än under dagen.

Vid valet av vad för sorts stighudar du ska köpa bör du fundera över var och när du kommer att använda dem. Det finns de som är gjorda av mohair, de som är gjorda av nylon och de som är gjorda av en kombination av de två materialen. Mohair har absolut bäst glid. Här kommer du att känna hur du svävar fram över snön. De är dock mycket känsliga och ska absolut inte användas på något annat än snö. Används de på töiga platser där barmark med grenar och stenar gömmer sig tätt under snön riskerar de att gå sönder. Då bör du istället använda dig av stighudar gjorda av nylon. Dessa har inte lika bra glid med klarar av att möta både barmark och sten. Stighudar gjorda av nylon har dessutom längre livslängd än de gjorda av mohair. Valet avgörs helt av var någonstans du ska använda dina stighudar, och under vilken tid på året.

Det smartaste alternativet  för de flesta kan vara att köpa en kombination av dessa två material. På det sättet så får du det bästa av två världar. De kommer ha bättre glid än stighudar gjorda av nylon och bättre hållbarhet än stighudar gjorda av mohair. I de flesta fallen är detta valet det bästa att ta.