Därför dricker jag BCAA när jag tränar

springa

Kosttillskott är en fråga som delar människor – en del är för och en del är emot. Jag själv tycker det är en ganska svår balansgång för det finns så mycket tillskott på marknaden och jag kan tänka mig att en stor andel av dem inte är så bra som det påstås eller inte ens ger någon som helst effekt. Sen är det viktigt för mig att inte stoppa i mig allt för mycket kemikalier, det känns inte helt bra att göra det oavsett om det kommer från besprutning på en frukt eller i ett tillskott. Jag vill också poängtera att jag inte alls är för doping, tvärtom tycker jag att det är viktigt med rent spel.

Med detta sagt så tänkte jag berätta varför jag dricker BCAA, jag har nämligen fått en del frågor om det senaste tiden. BCAA är ett pulver som blandas med vatten och bör drickas i samband med träning. Drycken som blandas innehåller viktiga aminosyror som är proteinets byggstenar. Dessa finns alltid naturligt i det mesta vi äter och även i vår kropp. Deras främsta uppgift är att bygga och reparera kroppen och som ni säkert vet – när vi tränar så bryter vi ner muskler för att de sen ska byggas upp ännu starkare för att klara nästa påfrestning.

Aminosyror är en del av de flesta processer i kroppen!

Aminosyror finns till exempel i vårt immunförsvar och vid hormonella funktioner. Till skillnad från att dricka extra protein så dricker jag alltså BCAA för att hjälpa kroppen att bygga upp sig själv naturligt. Jag får i rätt mängd protein från den maten jag äter så jag behöver inget extra. Dessutom är det väldigt onödigt att äta massa extra protein om inte kroppen har tillräckligt med aminosyror för att ta hand om proteinet och ta till vara på det.

Jag dricker alltså BCAA som en återhämtningsdryck och för att ge kroppen ett extra stöd när den bygger upp sig igen efter ett tufft träningspass. Det är inte i tron att BCAA kommer göra mig till världsmästare eller världens starkaste. Utan av samma anledning som många äter ett vitamintillskott.